Före och efter: Ytterdörr Bergamo 130S med sidoljus

Ekstrands har bytt ut en gammal entréport med ett stort sidoljus. Där står nu en Bergamo 130S med två sidoljus i massiv ek.

Genom att välja två mindre sidoljus istället för ett enda stort skapar man mer balans och harmoni i designen på dörren. Naturligtvis är det inte alltid balans man är ute efter, asymmetri kan också vara väldigt snyggt. Men i detta fallet bidrar det till en påtaglig elegans och en mer inbjudande entré.

Att välja sidoljus till sin entréport är en mycket god idé då det förmedlar öppenhet, vilket gör att gästerna känner sig välkomna innan man ens öppnat dörren. Det är också ett snyggt och praktiskt sätt att släppa in mer ljus i hallen, som ofta inte får så mycket ljusinsläpp.

Elegansen har även höjts eftersom man valt ljusare ek än förra dörrpartiet hade. Den nya dörren blir därmed lättare på ögat eftersom den i större grad smälter in med det gula teglet på huset.

Bergamo 130S med sidoljus

Bergamo 130S med sidoljus

På den nya porten har man också valt att inte inkludera en sparkplåt, som man kan få som tillval på alla Ekstrands dörrar. Att inkludera en sparkplåt eller ej är inte bara ett praktiskt val, det är även ett stilval.

Plåten i sig är ytterligare en detalj som bidrar till helhetsintrycket av dörren. Det hårda stålet kan användas som en kontrast till mjuka färger eller materialval. Det kan också tillföra ett industriellt utseende om man vill det.

Men man ska tänka på att den bryter av dörrens längd, så genom att välja bort den ger man dörren ett mer avlångt och stilfullt intryck. I detta fall möts dörren ändå av en betongtrapp. Det mötet av material är samma kontrast som man hade uppnått med sparkplåten, så man förlorade inte kontrast-stilen genom att välja bort den.

Men en sparkplåt är ju inte bara snygg, den tjänar ju faktiskt ett syfte också. Att skydda din dörr mot smuts och slitage. Men som man ser i “före”-bilden kan även den komma att bli gammal och sliten. Både sparkplåtar, handtag och träet behöver underhåll under årens gång. Och om man sköter det väl kan man få en dörr som får en vacker patina och är lika snygg många år senare.

Massivträ är mycket hållbart och får med tiden en vacker patina om det underhålls korrekt. Dörrar och fönster behöver lite kärlek emellanåt, precis som alla andra livsinvesteringar man gör.

Om du är redo att säga ja till din perfekta dörr kan du ta första steget genom att boka ett helt kostnadsfritt hembesök från Ekstrands. Och om du vill titta in alla våra snygga dörrmodeller gör du det på vår hemsida >>

Spåra från din sida.

Ekstrands Fönster & Dörrar

Ekstrands är ett familjeföretag i dörr- och fönsterbranschen med innovativa lösningar och entréprenörskap sedan tre generationer tillbaka. Yrkesstolthet borgar för kundnytta och de bästa produkterna till det bästa priset. Vi tillverkar fönster, ytterdörrar & innerdörrar.

Lämna en kommentar

Familjeföretag med egen
tillverkning sedan 1945

Ekstrands Dörrar & Fönster AB
Södra Portgatan 19
283 50 Osby
Telefon: 0479-100 40
E-post: info@ekstrands.com