Entreport – massivträ som förr i tiden

Entreporten är husets ansikte…

Entreportar finns i alla former och färger. En vacker entre skapar ett bra första intryck och höjer byggnadens attraktivitet. Den välkomnar också gästerna! En gammal vacker byggnad kan totalt förstöras genom att man sätter in fel entreport, en dörr eller port som inte passar byggnadens stil eller form. Exempelvis ser man ibland gammal vacker arkitektur som blivit fördärvad genom att man satt in moderna entrepartier av pvc eller aluminium. Men en vacker och noga utvald entreport kan likaväl höja byggnadens värde och tilltalande yttre. Som pricken över i!

före installation av ny entreport      entreport i ek efter

Entreport i massivträ

Förr i tiden användes massivt trä, hela träbitar direkt från stocken, för att tillverka en entreport. Dessa utsmyckades sedan, antingen genom att man snidade in mönster direkt i träet, eller att man limmade på snidade dekorklossar.

På ca 60-talet blev det populärt att använda faner istället för massivträ på dörrar. Mest för att det var billigare än att använda massivt trä. Faner är framtaget av virke som limmas på en konstruktion av enklare trä (fur) eller annan lämplig träfiberskiva för att imitera dyrare massiva träslag. Faneret är tunna skivor av trä, 0,5 – 1,5mm, som knivskärs från en stock som legat i kokande vatten under lång tid. Vid denna framställning får faneret samma utseende som en sågad bräda med årsringar, men denna process urlakar träet på ett sätt som gör att faneret tar upp och avger mera fukt.

“Massivträ ger en lyxigare optik, det ser mer naturligt ut..”

Även Ekstrands har förr i tiden tillverkat tusentals ytterdörrar med träfaner på ytorna. Vår erfarenhet av detta har lett till att vi tagit beslut att inte bruka plywood eller fanér till utvändiga snickerier längre. En Ekstrands ytterdörr och entreport i trä tillverkas inte med tunna faner utan med massiva ytskikt, ett naturligt sätt att förbättra produktens egenskaper. Vi använder även massivträ av det valda träslaget i speglar, ramträ och karmar. Massivträ ger en lyxigare optik, det ser mer naturligt ut. En entreport med massivträ är också betydligt mer hållbar i ett längre perspektiv, mer väderbeständig och tålig än en entreport som är fanerad. Rätt skötsel och underhåll borgar dessutom för vacker patina med åren.

entreport i massiv ek

Entreport i ädelt träslag

Tropiska träslag, så som teak eller mahogny, är attraktiva för att de är hårdare och mera väderbeständiga än t.ex. gran och fur. Det finns dock risk att det ligger illegal avverkning av regnskog bakom dessa träslag, även om träet är FSC märkt. Ekstrands har helt slutat att använda tropiska träslag, även FSC märkt. I första hand som en protest mot hanteringen. I andra hand eftersom vi hittat alternativ som är lika bra och i många fall ännu bättre. Det finns idag mycket bra sätt att ersätta tropiska träslag. Värmebehandlat trä som ek, ask och bok kan ersätta tropiska träslag vid tillverkning av dörrar.

Värmebehandlad svensk bok, ask eller ek har exempelvis bättre egenskaper än teak. Genom att värmebehandla trä från våra egna skogar (ek, ask, bok) åstadkommer vi just de egenskaper som gör de tropiska träslagen eftertraktade. Hårdheten, formstabiliteten, minskad risk för röta, mindre fuktupptagning, långsammare fuktupptagning och fuktavgång, ingen eller minimal tillväxt av sporer, svampar och andra missfärgande tillväxter. Färgen på träet blir beroende på hur länge träet är i ugnen mer eller mindre mörkt.

“Värmebehandlat trä är idealiskt för entreportar och dörrar i utomhusmiljö tack vare sin hårdhet”

Att värma trä för att få det mera resistent mot röta och hårdare är en urgammal kunskap. T.ex. lade man förr i tiden spetsarna på staketstolpar i elden så att träet kolnade på ytan innan det grävdes ner. Det som händer med träet är att ligninet (sockerämnena) bränns. Ädelträ som har värmebehandlats kräver minimalt underhåll. Det spricker mindre, tar upp och avger vatten mindre och långsammare, blir endast efter mycket lång exponering grått, dock inte missfärgat på vägen dit. De värmebehandlade träslagen ljusnar med åren allteftersom ljus, väder och vind bearbetar ytorna. Detta kan dock motverkas genom att stryka ytorna med pigmenterad olja om man vill behålla ytan mörk.

Ekstrands är ensamma om att erbjuda värmebehandlade träslag till entreportar och dörrar. Ett idealiskt trä för entréer i utomhusmiljö tack vare sin hårdhet. Och det bästa av allt är att träet är inhemskt och inte kommer från regnskogarna!

entre i ädelträ

Lasyrer och träslag för din entreport

Det är viktigt att välja ytbehandling med omsorg. Skall man ha en entreport i massivträ så är den oftast grundoljad. En grundoljad yta ger en naturlig känsla men kräver kontinuerligt underhåll. Väljer man en entreport med lasyr så förskjuts underhållsintervallerna med många år. Ekstrands har 16 olika lasyrer att välja mellan på ek.

De flesta av Ekstrands dörrmodeller kan levereras i massivträ. Välj mellan ek, ädelek, ädelask eller ädelbok. Man kan även välja att få ytan borstad för att framhäva strukturen av träet eller Ekstrands Ek Rustikal för ett mer rustikt utseende.

entreport i massivträ

Entréer och portar som utnyttjas frekvent ställer stora krav på hög kvalitet. Ekstrands trädörrar är lika välisolerade som våra ytterdörrar, med marknadens lägsta u-värde på 0,73w/m2.

Ekstrands är Sveriges ledande leverantör av premiumdörrar. Vi bygger våra dörrar och portar med fokus på design, kvalitet och flexibilitet. Bevarande eller återskapande av befintliga entréer såväl som nyskapande modern arkitektur. Ingenting är omöjligt. Ekstrands levererar som standard ytterdörrar och portar upp till M25 höjd. Glaspartier och beslagning efter kundens önskemål. Ekstrands tar ett helhetsansvar från uppmätning till färdig installation. Arbetet sker med egna snickare.

Välkomna till oss med era förfrågningar!

Spåra från din sida.

Ekstrands Fönster & Dörrar

Ekstrands är ett familjeföretag i dörr- och fönsterbranschen med innovativa lösningar och entréprenörskap sedan tre generationer tillbaka. Yrkesstolthet borgar för kundnytta och de bästa produkterna till det bästa priset. Vi tillverkar fönster, ytterdörrar & innerdörrar.

Kommentarer (3)

Lämna en kommentar

Familjeföretag med egen
tillverkning sedan 1945

Ekstrands Dörrar & Fönster AB
Södra Portgatan 19
283 50 Osby
Telefon: 0479-100 40
E-post: info@ekstrands.com