Hur man bygger billigare uterum eller vinterträdgård

michael-matssonMichael från Göteborg har delat med sig av sina tips och råd när det kommer till att bygga till ett uterum eller en vinterträdgård lite billigare. Han har nyligen själv byggt till ett uterum på sin villa i Göteborg och tog in pris från ett antal helhetsleverantörer, alla dessa offerter låg på över 250.000 kronor. För detta priset var många av uterummen inte ens isolerade! Michael hade ett flertal egna idéer på hur han ville ha det och gjorde en kalkyl på vad det skulle kosta.

Istället för att köpa ett komplett uterum som en helhetslösning så började han undersöka vad kostnaderna skulle bli för att köpa in komponenterna själv, så som tak, isolering, takstolar m.m. och sedan anlita lokala snickare. Han räknade på ett uterum på 3×7 meter med 2 väggar ut från huset.

Varför skall man inte ha samma fönsterstandard på sitt uterum som i resten av huset?

Michael tog in pris både på aluminiumfönster för uterum (med ett u-värde på 1,8), PVC fönster (med ett u-värde på 1,4) och på träfönster typ Sverige104 trä 1,3 ifrån Ekstrands (med ett u-värde på 1,3). Priset för träfönstren med lägst u-värde var ca 50.000 kronor och därmed bara några hundralappar dyrare än de andra alternativen! Det passade dessutom bättre ihop med resterande fönster på huset som är orginal träfönster från 40-talet. Varför skall man inte ha samma fönsterstandard på sitt uterum som i resten av huset?

Michael ville inte ha helglasat, alltså fönster som gick från golv till tak, efter erfarenhet från helglasade uterum hemma hos släktingar där det inte gick att vistas när solen stod på för det blev varmt som i en bastu! Hans idé var att ha fönster som bara går halvvägs ner till golvet. Han ville också att hans tillbyggnad skulle vara isolerad så att man även kan ha användning för den under vintertid.

Uterum fönster installerat

Nedtill under fönstren har han satt isolerad vägg, det blir både lättare att möblera i rummet då, det ger en varmare känsla och man får ett extra rum till huset som är ljust och skönt att vara i. Med många fönster placerade tätt intill varandra så blir rummet ändå väldigt ljust och ger en uterums känsla!

Uterum isolering  Uterum träväggar

Efter att ha haft snickare till att sätta ihop stommen så installerades fönstren. Sedan fylldes väggen med isolering under fönstren och kläddes med träpanel. Diverse byggmaterial så som isolering, plank, takstolar, träpanel och färg kostade ca 27.000 kronor och införskaffades på bygghandel så som Hornbach och Byggmax. Taket köptes på Skånska Byggvaror och kostade 10.500 kronor. Själva byggarbetet kostade ca 40.000 kronor, och tack vare rotavdrag så behövde Michael bara betala 20.000 kronor för arbetet.

Uterum träväggar  Uterum ingång

Golvet är ännu inte helt färdigt. Där uterummet idag står var tidigare en terrass, så just nu är det bara det redan befintliga klinkers golvet och oisolerat trägolv. Detta skall fixas till hösten och uppskattas kosta ca 10.000 kronor.

När Michael har räknat ihop kostnaderna för fönster, material och arbete så blev det 132.500,- billigare än helhetslösningarna

När Michael hade räknat ihop kostnaderna för fönster, material och arbete uppgick det enbart till 117.500,-, alltså 132.500 kronor billigare än helhetslösningarna som han tog in pris på först! Nu har han dessutom en isolerad vinterträdgård som han kan använda året om istället för ett oisolerat uterum.

Uterum med vridfönster

Michael valde att ha en helglasad 2 meter bred parfönsterdörr för att få en större öppning ut mot trädgården.

Uterum innerväggar  Uterum parfönsterdörr

 

uterum gavel utifrån

Lite tips till alla som funderar på att bygga ut eller bygga till är att passa på nu när lagen om bygglov förenklas, samt att ta in pris på riktiga fönster också och inte bara titta på helhetslösningar, det kan bli billigare! Anlitar man lokala snickare för arbetet så kan man dra nytta av rotavdraget också.

uterum utifrån  Uterum parfönsterdörr och fönsterbleck

Uterum inredning2  Uterum inredning

Uterum färdig målat

Spåra från din sida.

Ekstrands Fönster & Dörrar

Ekstrands är ett familjeföretag i dörr- och fönsterbranschen med innovativa lösningar och entréprenörskap sedan tre generationer tillbaka. Yrkesstolthet borgar för kundnytta och de bästa produkterna till det bästa priset. Vi tillverkar fönster, ytterdörrar & innerdörrar.

Kommentarer (1)

Lämna en kommentar

Familjeföretag med egen
tillverkning sedan 1945

Ekstrands Dörrar & Fönster AB
Södra Portgatan 19
283 50 Osby
Telefon: 0479-100 40
E-post: info@ekstrands.com