Att tänka på vid tillbyggnad av uterum eller vinterträdgård

Att släppa in ljuset i ditt hus är populärt idag, man vill ha stora glas och fönster som släpper in så mycket solljus som möjligt. Det är inte bara snyggt och ger en vacker dager inomhus utan det är även energieffektivt då solens strålar bidrar till värmeinsläppet genom fönster och glas.

Vinterträdgård med Ekstrands skjutfönster Patio Life

I många hus är det däremot inte möjligt att öppna upp fönsterhålen och sätta in större glasytor, det kanske inte passar arkitekturen på huset, eller så är väggarna bärande och kan därmed inte kompromissas. Då kan man istället bygga till alternativt bygga ut och få ett vackert och ljust uterum eller till och med en vinterträdgård!

Det finns mycket att tänka på innan man börjar bygga! Behöver jag bygglov? Vad är skillnaden på uterum och vinterträdgård? Vad händer med energiförbrukningen? Hur ska det se ut? Vad skall det fylla för funktion? Vad kostar det?

“Behöver jag bygglov? Vad händer med energiförbrukningen?
Hur skall det se ut?
Vad kommer det kosta?”

I en ny lag fr.o.m den 2e juli 2014 blir det tillåtet att bygga ett max 25m² stort bostadshus som kan användas som permanentbostad utan att behöva söka bygglov. Det kommer även bli tillåtet att bygga ut sitt hus med 15m² utan ansökan om bygglov. Det kräver dock att man redan har ett existerande en- eller tvåbostadshus.

Skillnaden på uterum och vinterträdgård

Skillnaden mellan ett uterum och en vinterträdgård är uppvärmning. Ett uterum är oftast oisolerat i tak och väggar och har ingen uppvärmning medan en vinterträdgård har isolerade tak, golv och väggar och någon form utav uppvärmning.

Väljer man att bygga till ett uterum så får man tänka på att det endast är brukbart några månader om året. Vill man spendera lite kallare dagar på höst och vår i uterummet så kanske man installerar infravärme eller någon annan typ av uppvärmning som drar energi.

Väljer man att bygga till en vinterträdgård som är isolerad så bidrar allt insläpp av solljus till uppvärmningen av huset. Det kostar däremot mer att bygga isolerat, men man kan nyttja det året runt. När man bygger vinterträdgård så borde man anlita en arkitekt eller kunnig byggnadsingenjör att rita det. Då vet man med säkerhet att det byggs korrekt och inte blir en energitjuv. För att försäkra sig om att man inte råkar ut för byggfusk så är det ett bra tips att be om referenser från personen eller företaget innan man anlitar dem. Att anlita någon till att rita en vinterträdgård kan kosta mellan 5.000 – 50.000 kronor beroende på hur mycket arbete som kommer krävas. Det kan vara en fördel att ha en klar uppfattning om hur man vill att det skall se ut.

Vinterträdgård med Ekstrands skjutpartier Patio Life

Det finns oändligt med kombinationer av glas, fönster, vik- och skjutpartier att välja mellan. Skall man ha helglasat? Eller spröjs? Trä, aluminium eller PVC? Det finns mycket att tänka på. Det viktigaste är att välja något som passar arkitekturen på ditt hus eller din villa. Har du spröjsade fönster så välj partier med matchande spröjs även på uterummet eller vinterträdgården. Har du ett modernare hus kanske det passar med stora rena glasytor. Har du befintliga träfönster på en gammal villa passar det oftast bäst med liknande träfönster på din utbyggnad. Optiken på olika fönster från olika tillverkare är också väldigt varierande, besök gärna utställningar för fönster så du kan se var du kan hitta fönster och partier som är mest lika dina tidigare fönster.


Fasta stora fönster och fönsterdörrar från Ekstrands för mycket ljusinsläppVikparti i trä/aluminium från Ekstrands i modern fasad

Tänk på att det kan bli väldigt varmt i ett uterum eller en vinterträdgård på sommaren när solen står på, se gärna till att du har öppningsbara partier på mer än en sida så du kan skapa ett friskt luftflöde (tvärdrag).

Vinterträdgård med Ekstrands skjutfönster Patio Life

Vinterträdgård med Ekstrands skjutfönster Patio Life

Pris för att bygga till uterum

Vad kostar det då att bygga till eller bygga ut? Det är väldigt varierande. Riktiga träfönster med hög prestanda är mycket konkurrenskraftiga i jämförelse med färdiga uterums-lösningar. Ta in pris från flera leverantörer. Tänk på att väga in kvaliteten! Hör med leverantörerna vad skillnaden är på produkterna. Satsa på kvalitet, annars måste du kanske måste byta ut produkter eller renovera igen inom bara några år om produkterna håller för dålig kvalitet och det blir dyrt i längden. Man kan även välja att göra mycket av jobbet själv om man är händig, det kan däremot vara bra att ta in experthjälp för råd om man skall bygga isolerat.

Har man inte plats att bygga till eller bygga ut så kan man kanske öppna upp sin befintliga fasad, i anslutning till vardagsrum eller ut mot en terrass exempelvis. Vikfönster är populärt i dessa lägen eftersom man då kan vika upp hela väggen och skapa en känsla av att inomhus är utomhus.
Vikfönster med spröjs från Ekstrands på gammal villa

Här är ett exempel på hur man i ett radhus öppnat upp hela fasaden mot trädgården med hjälp av vikfönster >>
Vikfönster från Ekstrands på radhus uterum
Uterum med Ekstrands vikfönster

Eller varför inte bara sätta in fönster från golv till tak för maximalt ljusinsläpp?

Öppna upp glasytorna för mer ljusinsläpp
Fasta fönster och helglasad parfönsterdörr från Ekstrands

Här kan vi se en hel vägg öppnas upp mot ett vattendrag i Jämtland >>
Uterum med stängt vikparti

Uterum med öppet vikparti

Vikparti från Ekstrands på uterum

Lämna gärna kommentarer om Ni har frågor, eller vill dela med er av era erfarenheter vid utbyggnad av uterum eller vinterträdgårdar!

 

Dessa tips & råd är framtagna av Ekstrands Dörrar & Fönster AB, ett familjeföretag med innovativa lösningar och entréprenörskap sedan tre generationer tillbaka. Ekstrands kan utföra fönstermontage helt färdigt genom vårt All Inclusive koncept. Övrigt byggnadsarbete som grund, tak och eventuella väggar måste vara klart innan.

Spåra från din sida.

Ekstrands Fönster & Dörrar

Ekstrands är ett familjeföretag i dörr- och fönsterbranschen med innovativa lösningar och entréprenörskap sedan tre generationer tillbaka. Yrkesstolthet borgar för kundnytta och de bästa produkterna till det bästa priset. Vi tillverkar fönster, ytterdörrar & innerdörrar.

Kommentarer (8)

 • Avatar

  Pamela

  |

  Snygga spröjsade vikdörrar ni har! Ser inga handtag på utsidan på bilderna, går de att få med öppnings-/låsmöjlighet utifrån också?

  Reply

  • Avatar

   Ekstrands Fönster & Dörrar

   |

   Hej! Ja det är möjligt. Det finns en rad olika lösningar. Man kan få handtag och lås endast insida eller båda sidor. Man kan välja om man vill att låsanordningen ska sitta i bågen och då låsa hela spanjoletten, så kallad eurocylinder, eller om man önskar ovalcylinder så det låser endast handtaget.

   Du är varmt välkommen att höra av dig om du har fler frågor.

   Önskar en fortsatt bra dag!

   Reply

 • Avatar

  Elisabeth Ståhl

  |

  Vad går en vikdörr med små spröjs enligt bild.mått 3.8 ×2.2
  Mvh Elisabeth
  Ps.bullerreducerat glas samt mkt god isolering

  Reply

 • Avatar

  Josefine

  |

  Hej, är intresserad av era fina vikdörrar med spröjs i. Min önskan vore om spröjsen låg inne i fönstren mellan glasen, gör dom det?
  Mvh Josefine

  Reply

 • Avatar

  Christina Höij

  |

  Fina spröjsade vikdörrar. Finns dessa som fönster?
  Pris?
  //Christina

  Reply

Lämna en kommentar

Familjeföretag med egen
tillverkning sedan 1945

Ekstrands Dörrar & Fönster AB
Södra Portgatan 19
283 50 Osby
Telefon: 0479-100 40
E-post: info@ekstrands.com